Veel mensen denken dat  partners die over heel veel dingen dezelfde mening hebben, de beste relaties hebben. Is dat zo? Onderzoek door o.a. John Gottman heeft aangetoond dat dat niet het geval is.

Relaties waarin de partners niet of nauwelijks conflicten hebben hoeven niet persé gelukkiger te zijn dan relaties waarin soms stevige meningsverschillen en conflicten ontstaan. Conflicten horen bij een relatie, sterker nog, een relatie zonder conflicten geeft aan dat de partners totaal niet emotioneel op elkaar gericht zijn. In zijn onderzoek heeft Gottman nog een belangrijke vinding gedaan: hoe beter een stel onderlinge conflicten kan oplossen, hoe beter en gelukkiger de relatie.

Er zijn echter verschillende stijlen in relaties, en die hebben weer te maken met de karakters en achtergronden van de partners. Nu blijkt dat al deze relaties succesvol en gelukkig kunnen zijn. Vroeger werd bijvoorbeeld gedacht dat stellen die veelvuldig en heftig ruzie maken over kleine dingetjes, een slechte relatie hebben met een grote kans op een scheiding. Dit blijkt niet waar. Zolang een stel de botsingen goed kan de-escaleren en daartegenover veel  ‘goedmaakmomenten’ heeft zal de relatie meestal niet disfunctioneel zijn. 

Een andere relatiestijl die vroeger als disfunctioneel werd weggezet is de ontwijkende. Oftewel: er zijn wel meningsverschillen, maar alles wordt onder het kleed geveegd. Partners doen gewoon alsof de meningsverschillen er niet zijn, lopen een blokje om als ze boos zijn, dat soort praktijken. Bij deze relatiestijl komen partners eigenlijk overeen (zonder dat uit te spreken) dat bepaalde meningsverschillen het niet waard zijn om ruzie over te maken.  Ook bij deze relaties blijkt dat ze heel stabiel en gelukkig kunnen zijn. Het gaat erom of beide partners zich kunnen vinden in deze manier van probleem oplossen. 

De meest succesvolle relatiestijl is volgens de onderzoekers de relatie waarin partners open staan voor elkaars mening en daar goed over kunnen communiceren: luisteren naar elkaar,  elkaar laten uitpraten, niet je mening doordrammen, compromissen sluiten. En inderdaad: over het algemeen werkt dat. Maar ook hier geldt: tegenover de negatieve discussies moeten veel meer positieve momenten staan.

Zo zie je dus: ook als jij of je partner een kort lontje heeft of liever helemaal geen ruzie maakt, kan je een succesvolle fijne relatie hebben.

Welke relatiestijl heb jij? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *