Dé dagen staan weer voor de deur. De kerstdagen zijn voor veel mensen een maand van tevoren nog iets om naar uit te kijken, maar naarmate december vordert slaat de stress toe. Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht of de kerstboom moet al in volle glorie staan, en de tuin moet liefst ook voorzien worden van honderden lichtjes, herten, en kerstkransen. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar bij mij begint het feest met diverse kluwen kerstlampjes die met geen mogelijkheid uit de knoop te krijgen zijn. En dat terwijl ik ze vorig jaar nog zo netjes had opgeborgen! Ik hoor van diverse kennissen dat bij hen hetzelfde speelt. En één van de partners vindt dan dat je beter het hele zwikje in de vuilnisbak kan mieteren en een doos nieuwe lampjes kan kopen. De andere partner vindt dat zonde van het geld en is scheldend en tierend uren bezig om de kluwen uit elkaar te krijgen. Het ergste is als ze het dan uiteindelijk toch niet doen…..

Zo begint het dus zo half december. Vervolgens sta je voor de ene na de andere beslissing: wel of niet oma uitnodigen, uit eten gaan of thuis de hele dag in de keuken, makkelijk eten of toch dat leuke maar bewerkelijke kerstmenu? Met wie doen we eerste kerstdag en met wie tweede? Wat doen we met oom Jan die altijd zo vervelend dronken wordt en ruzie gaat zoeken met iedereen? Kortom stress, stress, stress…….

Het zou allemaal niet zo erg zijn als we met onze partner als makkers in het kwaad deze uitdagingen van de decembermaand te lijf konden gaan, maar helaas lukt dat vaak niet. We zien in onze partner dan juist diegene die zorgt dat het allemaal moeizaam gaat. (Het is immers zíjn oom Jan, zij wil altijd zo’n idioot uitgebreid kerstmenu waardoor ze twee dagen lang als een gek in de keuken moet staan..) We zijn op veel momenten niet in onze comfortzone, en dat reageren we af op diegene die het dichtstbij staat: onze partner. 

De media doen er nog een schepje bovenop: je kunt geen blad openslaan of serie zien of het mythe van een gezellige warme kerst met allemaal blije en gelukkige mensen komt voorbij. De huizen zijn door een toverfee (styliste) prachtig in kerststijl ingericht en iedereen ziet er op zijn paasbest uit. De kinderen morsen geen chocolademelk op hun nieuwe bloes en de kat blijft niet haken in de onderste kerstlampjes waardoor de hele boom met ballen en al omvalt…

Kortom niet uit het leven gegrepen, integendeel. Wat kun je wel doen om het leuk te houden, met je partner en je gezin? 

 

Ik wens iedereen een hele warme, fijne kersttijd en een gelukkig en gezond nieuwjaar toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *