Dat is een moeilijke vraag, want we kunnen er niet even een onderzoekje naar doen. De meeste mensen die vreemdgaan zullen uit de aard van de zaak natuurlijk niet meewerken aan de vraag: gaat u weleens vreemd, en doet u dit makkelijker via het internet? 

Maar we kunnen met ons boerenverstand natuurlijk gevoeglijk aannemen dat het internet vreemdgaan zeker niet moeilijker maakt, sterker nog, het wordt ons wel heel makkelijk gemaakt. Vroeger moest je je minnaar of minnares ergens tegenkomen, op het werk, in de kroeg, op het sportveld of op een feestje. Dan had je altijd de kans dat jij kennelijk heel andere bedoelingen had met dat gezellige flirterige gesprekje en ging de potentiele minnaar/ minnares gewoon weer met de partner naar huis, jou met een katerig gevoel achterlatend. Nu ga je naar een datingsite voor ‘gelukkig gehuwden’ en met een druk op de knop heb je toegang tot honderden gewillige mannen en vrouwen die ook graag spannende seks willen terwijl ze gelukkig getrouwd zijn. Hoezo gelukkig getrouwd en toch snakken naar de aandacht van en seks met een ander? Is de relatie dan gelukkig? Zou het zo kunnen zijn dat het allebei moet kunnen? 

In mijn praktijk krijg ik niet veel mensen over de vloer die een open relatie hebben en die elkaar graag seks met een ander gunnen. Deze stellen zijn er ongetwijfeld wel, maar die komen niet bij mij als relatietherapeut. Voor de meeste mensen die in een lange relatie zitten is een affaire van hun partner met een ander het meest bedreigende dat ze kan overkomen. De partner die bedrogen wordt voelt de hele wereld, alles waar hij of zij van dacht dat het vanzelfsprekend was, totaal instorten. Heel vaak betekent het een scheiding of uit elkaar gaan, met alle ellende van dien, zeker als er kinderen in het spel zijn. Als stellen toch willen proberen om door te gaan, dan kost het ontzettend veel moeite om het vertrouwen terug te krijgen, en op de puinhopen weer iets nieuws te bouwen. 

Dat partners het ondanks alles toch vaak willen proberen heeft te maken met hoe wij in elkaar zitten. Lange, hechte en veilige relaties zitten in onze genen. Het is niet voor niets dat veel liedjes, boeken en films over lange, hechte relaties gaan. Na veel omzwervingen blijkt toch die ene de ware te zijn. Veelvuldige kortere relaties worden niet vaak bezongen. Zelfs sprookjes eindigen vaak met: en ze leefden nog lang en gelukkig! Helaas staat er niet bij dat lang en gelukkig leven hard werken is. 

Want dat is het: een fijne relatie is werken geblazen. Dat vergeten heel veel mensen in de waan van alledag. Daarom: als je ruimte maakt voor je relatie, aandacht besteedt aan je partner, dan heb je het internet niet nodig voor kortstondig geluk ernaast. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *