“Ik kan me eigenlijk niet zoveel herinneren van onze eerste tijd samen,” zegt Anna tijdens een eerste gesprek samen met haar man Joop. “jij was eigenlijk altijd aan het werk of aan het zeilen, en ik weet nog dat we daar toen al heibel over hadden.” Ze kijkt naar Joop als ze dit zegt en Joop zegt niks. Ik vraag aan Joop hoe hij dat ziet. Ik ben altijd een beetje bezorgd als partners hun gezamenlijke geschiedenis niet als positief ervaren. Het is dan vaak moeilijk om dat in de toekomst wel te doen.

Anna en Joop namen contact op omdat hun relatie in zwaar weer zit. Ze maken veel ruzie om kleine dingen, en gunnen elkaar niet veel. Ze hebben 2 kinderen van 12 en 16, en werken beiden 4 dagen als verpleegkundige. Anna en Joop kennen elkaar 18 jaar, en uit hun verhaal blijkt in eerste instantie niet dat er veel genegenheid is en ook niet geweest. Joop vertelt dat ze elkaar hebben leren kennen in het ziekenhuis waar ze toen beiden als beginnend verpleegkundige werkten. Ze hadden soms samen een dienst en het klikte. Na het werk gingen ze steeds meer samen doen en na een jaar trok Joop in bij Anna. 

Ik vraag beiden naar de leuke dingen die ze vooral in het begin van de relatie deden. Zowel Joop als Anna moeten daar lang over nadenken. Joop zegt: “het was gezellig als we bij elkaar waren, maar ik kan me ook wel gedoe herinneren, vooral als ik dingen voor mezelf wilde doen. Ik weet nog dat ik twee maanden vrijwilligerswerk wilde doen in Tanzania, en dat Anna daar echt fel op tegen was. Dat vond ik jammer maar ik heb het toen wel laten gaan.” Anna kijkt hem boos aan: “ We kenden elkaar toen pas vier maanden en daarbij was mijn zus ziek in die periode weet je nog?” Joop zegt: “dat was zo, maar het was niet levensbedreigend en de kans die ik had was wel heel uniek!” 

Ik ga hier niet verder op in en vraag ze naar andere dingen die positief waren in het begin. Beiden vinden het moeilijk met concrete dingen te komen. Soms zie je bij een relatie dat de negativiteit die er nu is alle positieve herinneringen uit het verleden ‘kleurt’. Want uiteraard zijn er legio mooie en fijne momenten in iedere relatie die al meer dan 18 jaar duurt, anders waren  Anna en Joop niet  zolang samen gebleven en hadden ze niet twee kinderen gekregen. En dat is jammer, want een gezamenlijke positieve kijk op jullie geschiedenis maakt dat je ook in de tegenwoordige tijd meer bezig kunt zijn met goede momenten. Wat werkte voor jullie in het verleden? Zou dat nu ook zo kunnen zijn? Als ik dit zeg moeten Anna en Joop beiden een beetje besmuikt lachen. Ik vraag ze om nog eens te kijken naar echt fijne momenten uit het verleden. Ze hoeven het niet tijdens de sessie te doen, maar thuis, met een vragenformulier. 

Om je relatie te verbeteren is het heel belangrijk om jullie gezamenlijke geschiedenis te zien zoals hij was: met in het begin veel hele goed momenten en uiteraard ook moeilijke momenten. Ga ermee aan de slag en kijk hoeveel positieve dingen jullie naar boven kunnen halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *